Bolån – Pruta ner din ränta idag

Att köpa sitt egna boende är för många en stor dröm. Vissa sparar i flera år innan de kan ta klivet ut på bostadsmarknaden. Ofta med hjälp av ett bolån. För som de flesta av oss känner till så har bostadsmarknaden gått urstarkt på senare år och det krävs inte bara ett gediget sparkapital till kontantinsatsen. Utan även ett bra och välförhandlat bolån för att hålla boendekostnaderna nere.

bolån och räntor
Bild av Alexander Stein från Pixabay

Eftersom bolån är ett måste för de allra flesta när det kommer till att köpa den egna lägenheten eller villan, så bör du skaffa dig bra koll. För genom några smarta knep och årliga rutiner, kan du minimera dina boendekostnader. Framförallt så kan du jobba för att hålla nere dina räntekostnader. För just räntan på bolån är för många en av de större utgifterna varje månad.

Jämför alltid bolån innan du köper

Det förmodligen viktigaste tipset när det kommer till finansiering av bostadsköpet, är att i god tid börja jämföra olika låneaktörer. Detta är en marknad som vuxit rekordartat på senare år. Vilket därmed öppnat upp för prispress och möjlighet till bra villkor för dig som kund.

Precis som att du kan jämföra allt ifrån tv-apparat till olika kreditkort, så finns det idag en rad olika jämförelsetjänster även för bolån. Det som däremot försvårar just jämförelsetjänsterna för bolån är att det ofta är en stor individuell faktor som spelar in på erbjudanden. Med det så menar vi att du många gånger har goda möjligheter till så kallad manuell förhandling mellan de olika bolåneaktörerna. Vilket en automatiskt jämförelsetjänst givetvis har svårt att göra.

Detta skapar både möjligheter och kanske lite huvudvärk för dig som låntagare. Hur mycket tid ska du egentligen lägga ner på detta? Ja, med tanke på att bolånet förmodligen kommer vara din största utgift varje månad, så kan det vara värt att lägga ner tid. Det kommer nämligen kunna bli väldigt bra avkastning på nerlagd tid.

Att binda eller inte binda räntan

Om du ska binda eller inte binda räntan på ditt bolån är en vanlig fråga. Tyvärr är det tråkiga svaret att det beror på. Det beror kanske främst på vilken flexibilitet du har i din privatekonomi. Oavsett hur du väljer att göra, så bör du räkna på ett scenario som innebär mycket högre ränta än den marknaden erbjuder just nu. Detta är extra viktigt om du enbart kör med rörlig ränta på hela bolånet.

Vad skulle det innebära om ränta blev dubbelt så hög? Eller kanske tre gånger så hög? Något som just nu kanske känns väldigt osannolikt. Men som absolut skulle kunna bli aktuellt i framtiden. Just större svängrum och marginal du har i din privatekonomi, desto mer har du möjlighet att köra på rörlig ränta. Något som visat sig vara det bästa historiskt.

En annan fördel förutom den lägre kostnaden för ett rörligt bolån, är att du kan lösa lånet i förtid utan en massa extra avgifter. För låt oss säga att du bundit bolånet på 10 år. Då kommer det förmodligen kosta en hel del om du vill lösa lånet redan efter 2 år.

Hur får du ner räntan på ditt bolån?

Det så kallade 10 000 kronors frågan. Hur ska du bära dig åt för att pressa ner räntan på ditt bolån? Här finns det givetvis flera olika alternativ. Men en tänkt väg du skulle kunna ta är att:

Så prutar du på ditt bolån

 1. Erbjudande om bolån från nuvarande bank.

  Börja med att ta in ett bud från din nuvarande bank. Vad kan de erbjuda dig i ränta?

 2. Hör med konkurrenterna

  Nästa steg skulle kunna vara att höra med alla konkurrerande storbanker om vad de skulle kunna erbjuda. För att förbättra ditt förhandlingsläge kan du kasta in att du är villig att bli helkund om de väljer att ge dig det bästa bolåneerbjudandet.

 3. Hör med övriga bolåneaktörer

  På senare år har allt fler fristående bolåneaktörer hittat till marknaden. Nu är det läge att kika vad dessa har att erbjuda.

 4. Spela ut aktörerna mot varandra

  Har du tur är aktörerna villiga att gå långt för att få just dig som bolånekund. Därför ska du nu ta det bästa erbjudandet och gå till övriga aktörer för att de om de kan matcha. När du gjort detta ett par vändor bör du har ett betydligt bättre erbjudande än vad som ursprungligen låg på bordet.

Bolånet har bostaden som säkerhet

Något som många funderar kring är hur just bolån kan vara så fördelaktiga jämför med exempelvis ett sms-lån. Det enkla svaret på det är helt enkelt att det handlar om säkerheten som låneaktören har. För det du i grund och botten gör när du lånar på ditt boende, är att du pantsätter det som säkerhet.

Det innebär att om du mot förmodan inte kan betala på ditt lån, så har långivaren rätt att ta bostaden. Med andra ord finns där en säkerhet vilket minskar risken rejält för den som lånar ut.

Ett annat alternativ är så kallade blancolån, lån utan säkerhet. Här finns det inget som låneaktören kan ta och sedan sälja ifall du skulle sluta betala på lånet. Därför kräver den som lånar ut här en högre ränta.

Lån utan säkerhet kommer därför på ett ännu större sätt se till din privatekonomiska situation. Ju bättre ställt du har det ekonomiskt, desto mindre risk tar den som lånar ut. Därmed kan du således få ett bättre lånerbjudande.

Pruta på lånet ofta!

Många tror att det räcker med att pruta på lånet när du väl skaffar det. Men det finns en rejäl fördel i att någon gång då och då se vad du kan få för erbjudande hos andra aktörer. Ofta tar inte detta mer än några minuter. Men kan samtidigt spara dig flera tusenlappar per år. Väldigt bra timpeng med andra ord.

Så ha för vana att nu som då kolla vad marknaden kan erbjuda just dig i bolåneväg. Inte minst med tanke på alla nya aktörer som ständigt dyker upp på marknaden.