Kreditkort – Maximera fördelarna

Idag betalar nästan alla med något form av betal- eller kreditkort. Även om tekniska utmanare som Swish blir allt mer populära, så är kortet det förmodligen vanligaste betalmedlet. Det finns idag en hel uppsjö med olika typer av kreditkort eller liknande lösningar. Det som gör just kortbetalning med framförallt kreditkort till ett extra intressant alternativ, är möjligheten till bonusar!

kreditkort bonusar och avgifter
Bild av Steve Buissinne från Pixabay

Samtidigt så kommer kreditkortet med en baksida för den som inte hanterar det med varsamhet. Skulle du inte kunna betala fakturan som kommer en gång i månaden i sin helhet. Ja, då kommer det kosta en ganska rejäl årsränta.

Så vad ska du tänka på när du vill skaffa ett kreditkort? Vilka bra saker bör man känna till och hur maximerar du användandet av kortet?

Det och mycket mer tänkte vi ta upp på den här sidan.

Kreditkort och olika avgifter

En första aspekt när du väljer kreditkort är vilken avgift som är kopplat till den. Det hör inte till ovanligheten att ett kort har en så kallad årsavgift som du som kund lär betala varje år. Vanligtvis kan det handla om någon hundralapp. Vilket kanske inte känns som så mycket i sig. Men när du börjar kika på att maximera bonusen från kortet, så kommer dessa hundralappar visa sig ha stor betydelse. Men mer om det längre ner.

Idag finns det flera aktörer som erbjuder kreditkort utan någon fast avgift. Med andra ord så slipper du en onödig årsavgift. Exempel på detta är de stora bensinmackarna som erbjuder tankkort vilket det i folkmun har kommit att heta. Detta är helt enkel kort som som erbjuder dig bonus utan att det kostar någon årlig avgift. Med andra ord gratis att skaffa. Något som gjort dessa till väldigt populära alternativ i Sverige.

Tittar du på storbankernas kort så är dessa ofta förknippade med en ganska hög årsavgift. Utan att de ger någon vidare bonus. Här får dessa kort stryka på foten rejält jämfört med flera konkurrenter. Ofta bakas denna dolda kortavgift in i att du måste ha ett kort när du är bankkund där. Ganska tråkigt och gammalmodigt anser vi.

Bonus när du betalar med kortet

En av de stora fördelarna med att betala dina utgifter med ett kreditkort är att du har möjlighet att få bonus på dina köp. Detta utan att det kostar dig något extra.

Detta kan se ut på lite olika vis, beroende på vilket aktör som gett ut kortet. Som exempel så ger Bank Norwegian ut ett kreditkort där du får bonuspoäng på varje krona du handlar för. Poäng som sedan kan växlas mot resor.

På liknande sätt har SAS ett sådant kort. Precis som många andra reseaktörer.

Om vi återigen blickar mot bensinmackarnas kreditkort så finns här en aspekt till som gör dem väldigt populära. Det är att dessa kort ger en vis andel tillbaka i pengar på varje krona du spenderar. Denna kan vara upp emot 0,5% på vissa kort.

Du skulle med andra ord kunna se det som att du får 0,5% rabatt på allt du handlar med kortet. Slår du ut vad en typisk familj spenderar på bränsle, mat, resor och så vidare varje år, så kommer det här bli en ganska fin slant. För många kan det röra sig om 500-1000 kr i bonus. Utan att de behöver betala något mer än om de använt ett debitkort via sin bank.

Undvika att betala kreditkortsränta

Den stora boven i kreditkortsdramat är om du inte betalar den faktura som kommer en gång i månad i sin helhet. För det är oftast vad som sker när du handlar med ditt kreditkort. Alla köp du gör inom en period, samlas på en faktura som sedan ska betalas i slutet av perioden. Om du nu inte kan detta så kommer du behöva skjuta upp hela eller delar av fakturan som då kommer belastas med en ränta. En ränta som tickar för varje dag som går.

Denna ränta är inte sällan en bra bir över 10% vilket gör att det snabbt blir en dyr och onödig extra avgift. Inte så dyrt som lånen du tar via sms, men nog så dyrt!

Men håller du bara koll på dina köp och ser till att betala kreditkortsfakturan i tid, så kan det vara ett väldigt flexibelt betalsätt. Inte minst med tanke på den potentiella bonus du får varje gång du gör ett köp.

Jämför olika kreditkort

Som du snabbt kommer märka så finns idag en hel myriad av olika kreditkort att välja mellan. Därför kan det vara bra att fundera på vilken typ av bonus som skulle passa dig och din familj bäst.

Ett klassiskt sätt att se på det är om ni exempelvis reser väldigt mycket. Då skulle något av rese- eller flygbolagens kort kunna vara det bästa alternativet. Om ni istället vill få så mycket som möjligt i pengar åter, så bör ni kika på de gratis tankkorten.

Även mataffärerna så som coop har sina egna kreditkort som skulle kunna vara ett bra alternativ. Just coop medmera har förmodligen ett av de bästa poängshopparna på marknaden. Alltå där du kan byta in dina poäng mot varor och produkter.

Så ta dig en funderare innan du beslutar vilket kort du ska välja. De allra flesta kort som erbjuds i Sverige idag är dessutom av VISA eller Mastercard typ. Två väldigt vanliga kort som fungerar i stort sett över hela världen.

Så hittar du ett kreditkort för dig

  1. Se över dina behov

    Börja med att se över dina behov och köpmönster. Reser du mycket? Handlar du mycket mat osv?

  2. Jämför olika kort

    Sätt dig sedan och jämför olika kort på marknaden. Vilka avgifter har korten? Vilken form av bonus ger det?

  3. Räkna på kostnaden

    Ett sista säkerhetssteg skulle kunna vara att räkna på vad det skulle kosta att skjuta upp exempelvis 10 000 kr en månad. Hur skiljer sig detta åt mellan de olika korten?