SMS-Lån – Undvik dyra fällorna

Något som klingar väldigt negativt i mångas öron är just sms-lån. Kanske inte minst då vi sett otaliga personer i TV3s Lyxfälla bekänna färg och rada upp sina mängder med denna typ av kredit. Räntorna kan vara helt galet höga. Långt ifrån den fina ensiffriga ränta på ditt bolån.

Nej här pratar vi istället ockerräntor på höga tal.

Men finns det då något positivt med SMS-lån, eller är det endast en skräpprodukt du bör undvika?

Det tycker vi är upp till var och en att avgöra. Vi tänkte istället skriva om vad som bör vara bra att känna till kring dessa lån. Vilka fallgropar det är lätt att fastna i. Samt vad du kan göra om du fastnat med väldigt många små och dåliga krediter.

sms-lån och små krediter
Bild av Credit Commerce från Pixabay

Väldigt höga räntor på sms-lånen

Det första aspekten av sms-lån som kanske drar de flesta blickar till sig är just den höga räntan. Hur kommer det sig att dessa lån kan ha närmare 40% i årlig ränta? Det låter ju som en guldgruva för den som lånar ut.

Ja nog skulle du flesta bli överlyckliga om de lyckades skrapa ihop 40% i ränta varje år. Men det finns såklart en lite mörkare baksida.

Om du läst avsnittet kring bolån så talade vi där om att banken använder bostaden som säkerhet och kan därmed erbjuda en lägre ränta. Det finns alltså något som banken skulle kunna beslagta och sedan sälja, ifall du inte betalar dina lån.

När det kommer till sms-lån så befinner vi oss på den andra sidan av spektrumet. Här finns det som du kan gissa inga som helst säkerheter för den som lånar ut. Betalar inte låntagaren så kan det bli väldigt problematiskt för den som lånar ut.

Därför räknar man här med att en del, ganska många faktiskt, inte kommer att betala tillbaka dessa lån. Men de som istället gör det, kommer då täcka kostnaderna för dessa samt generera en vinst. Det kan verkar skumt, men så är det faktiskt. Företagen som lånar ut vet att många som tar dessa lån kanske redan innan har problem med sin ekonomi. Men de få som faktiskt kan och kommer betala, generera en väldigt god vinst.

Vilken sms-lån aktör ska du välja

Om du nu bestämt dig för att du behöver ta ett sms-lån, så gäller det att hitta bästa möjliga alternativ. Då räntan som sagt är skyhög, kommer den även svänga kraftigt åt mellan aktörerna. Därför bör du alltid jämföra dina alternativ innan du bestämmer dig.

Idag finns det massor av sidor och tjänster som ger möjlighet att få flera alternativ på samma gång. Väldigt smidigt och tidssparande. Ett alternativ skulle ju vara att kontakta dessa aktörer var för sig. Något som snabbt bli både tråkigt och tidsslukande.

Jämför en och flera gånger, det är en tumregel.

Sen bör du ha en god plan för att så snabbt som möjligt betala tillbaka lånet. Då slipper du betala allt för mycket i dyra räntekostnader.

Samla dina SMS-lån till ett hopbakslån

En situation som tyvärr en del lyckas hamna i, är att det har massor av små sms-lån. Dessa ligger där och tillsammans skapar en helt otroligt hög månadskostnad. Det är därför vi många gånger sett hur personer i Lyxfällan kunnat ha räntekostnader som motsvarar tre gånger så mycket de har i lön. Just för att de har massor av dessa mindre krediter.

Det du kan göra då är att försöka samla alla små krediter och istället endast ha en kredit. Ett så kallat hopbakslån. Det innebär att du slår ihop summan av alla dina små lån och går sedan till en aktör som erbjuder blancolån. Förhoppningsvis kan du då få ett blancolån och använda pengarna för att lösa de mindre krediterna.

Ett blancolån är som bekant också ett lån utan säkerhet. Men med högre krav på låntagare och därmed möjlighet till en lägre ränta.

Beroende på hur illa din ekonomiska situation är, så kan du behöva ta ett privat möte med aktören du önskar blancolån ifrån. Just för att dina ekonomiska siffror inte kanske visar jättebra data.

Då kan det vara lönt att ringa eller boka in ett möte. För att därmed berätta om din situation och att du avser att lösa en massa sms-lån och mindre krediter med blancolånet.

Finns det alternativa lånemöjligheter

Innan du bestämmer dig för att ta ett sms-lån, så bör du fundera kring om det finns alternativa lösningar. Måste du ha pengar just precis nu, eller kan du vänta ett par dagar? De som gör att många väljer denna lösning är just att pengarna kan finnas på kontot redan samma dag. Men kan du undvika detta med planering så kan det spara dig många kronor i ränteavgift.

Andra lösningar skulle kunna vara att du säljer något du inte längre använder. Du kanske har en överfylld garderob som skulle kunna bringa in mycket mer pengar än du tror.

Testa olika alternativ innan du hoppar på sms-lån. De må verka smidiga och snabba, men är samtidigt förknippade med en hög kostnad i form av väldigt höga räntor.

Tips innan du eventuellt tar ett sms-lån

  1. Undvik alltid om möjligt

    Se alltid till att se om det finns andra alternativ. SMS-lån är dyra och det borde finnas många alternativa lösningar innan detta, ifall du är i behov av pengar.

  2. Jämför alternativen

    Om du nu mot förmodan skulle behöva ta ett sådant lån, se då till att jämföra väldigt många olika alternativ. Räntorna som är höga kan samtidigt skilja sig avsevärt mellan olika aktörer.